Om mustning

Vilka äpplen kan du musta?

Det går bra att musta alla sorters äpple eller päron, så länge de inte är mjuka och mjöliga. Olika äppelsorter kan med fördel blandas för att få en fyllig smak. Prova mognaden med ett ”knaktest”. Börja med att bita en tugga av frukten. Det ska då knaka om äpplet samt att kärnorna ska ha börjat mörkna. Frukten är då perfekt för att bli must.

vätö musteri

Hur mycket äpplen behövs?

Minsta mängd vi mustar är 10 kg frukt. Detta motsvarar ungefär en plastkasse från en mataffär.

Mängden must beror på vilka äpplen som mustas. Ett ungefärligt mått är att 10 kg äpplen ger 5 liter must. Krispiga och saftiga äpplen ger den bästa musten. Prova att ta en tugga av dina äpplen så märker du hur de känns.

När plockar jag äpplena?

Börja med att boka tid så att du vet att vi kan ta emot frukten som du har plockat. Om plockade äpplen får stå för länge och vänta hinner de bli övermogna och går då inte att musta.

Plocka frukten när den precis har blivit mogen och så nära inpå inlämningstillfället som möjligt. Om kärnorna är bruna är äpplena mogna. Bevara sedan frukten torrt men utomhus tills det är dags att lämna in dem.  

Hur gör vi?

Vi börjar alltid med att skölja dina äpplen, samt att vi plockar bort frukt som är mögliga eller alltför skadade.

Detta gör vi för att den färdiga musten inte ska innehålla något som kan påverka hållbarheten.

Därefter krossar vi frukten till en fruktgröt som vi sedan pressar. Därefter får fruktsaften stå och vila i minst 6 timmar, så att partiklar och grumligheter sjunker och separeras från den must som tillslut pastöriseras och hälls på flaskor eller i Bag-in-box.

Hållbarhet

Den pastöriserade musten har en hållbarhet på minst 1 år, öppnade förpackning håller i en månad.